Stichting Erfgoed Meubelfabriek L.O.V.

previous arrow
next arrow
Slider

Agenda

Agenda

10 november 2018/ 10 februari 2019:
Made in Stad: stoelen van meubelfabriek J.A.Huizinga
Noorderlijk Scheepvaartmuseum, Groningen.


 

Zaterdag 26 januari 2019:
Meubels voor het volk of voor de elite?

Villa Jongerius, Utrecht

Aanmelden voor 13 januari 2019: VVNK

Het tweejaarlijkse symposium van de VVNK 1900 gaat dit keer over meubels. De toegepaste kunsten vormden het hart van de vernieuwingsbeweging in de kunsten omstreeks 1900 en het meubel neemt daarbinnen een belangrijke plaats in. Voor veel kunstenaars was destijds het beoefenen van verscheidene kunstdisciplines een ideaal (of een economische noodzaak) en zo ontstonden meubels ontworpen door schilders als Dijsselhof en Thorn Prikker, of door architecten als Berlage en De Bazel.
Er golden algemeen gedeelde principes voor Nieuwe Kunst-meubels: het materiaal moest 'echt' zijn en niet verdoezeld worden (geen verguldsels e.d.), de constructie moest logisch en duidelijk zichtbaar zijn, de functie moest recht gedaan worden en eventuele decoratie moest zich aan dit alles aanpassen. Sommige ontwerpers hielden proportiestelsels aan, al dan niet gefundeerd op esoterische ideeën. Ook over de inrichting van het interieur leefden gedachten: de bestanddelen moesten harmonieus op elkaar afgestemd zijn in proporties, materialen en kleurgebruik; een interieur diende niet volgepropt te worden. Een kamer moest eigenlijk een 'compositie' zijn. In de praktijk hielden niet alle opdrachtgevers en kopers zich daar aan. Ook binnen de idealen van eenvoud en harmonie was er plaats voor prestigieuze kostbare luxe: speciaal voor een opdrachtgever handgemaakte unieke stukken van kostbare houtsoorten met inlegwerk.
De werkplaats Van Wisselingh & Co. was de meest bekende leverancier hiervan. Een klasse lager kwamen de in serieproductie vervaardigde meubels, die men kon bestellen uit een catalogus. 'Het Binnenhuis' was een befaamde leverancier. Veel ontwerpers koesterden socialistische idealen en wilden daarom ook de werkende klasse opvoeden tot verantwoord wonen met simpele, maar goed gemaakte meubels. Het sloeg niet altijd aan, mede omdat zoiets toch voor veel arbeiders niet te betalen was. De idealen van de Nieuwe Kunst op meubelgebied bleven lang voortleven, zeker tot in de jaren 1930. Men kan echter constateren dat daarnaast na de Eerste Wereldoorlog de vormgeving veranderde, zwaarder werd qua vorm en minder doorzichtig qua constructie: de Amsterdamse School (met varianten in andere steden). Het leverde kostbaar meubilair op bekleed met zware stoffen; daarnaast ontstond fabrieksmatige productie die in winkels of warenhuizen te koop was. Daartegenover bloeide een avantgardistische richting op, waarin geëxperimenteerd werd met uiterst simpele constructies en kleurgebruik.
Het meubilair van De Stijl viel daaronder, maar ook de industrieel geproduceerde stalenbuismeubelen van de Nieuwe Zakelijkheid. De afnemers van dit soort meubilair vormden echter een selecte groep.
In de voormalige SSK-collectie in het Drents Museum bevinden zich onder andere meubels van Berlage, Jac. van den Bosch, Chris Lebeau, Klaas van Leeuwen, en meubelfabriek L.O.V.

Het symposium vindt plaats in Villa Jongerius te Utrecht. Dit markante gebouw is rond 1938 gerealiseerd voor de Utrechtse zakenman Jan Jongerius. Het woonhuis is door Jongerius zelf ontworpen in een eigenzinnige mix van Nieuwe Zakelijkheid en art deco-elementen. Het rijksmonument is in de periode 2010-2012 gerestaureerd.

Sprekers op het congres zijn:

  • Roel Lichtenberg (restauratie-architect Villa Jongerius),
  • Frederik Erens (Stichting erfgoed meubelfabriek L.O.V.),
  • Barbara Laan (Stichting Historische Interieurs in Amsterdam),
  • Fred Ootjers (Stichting Huizinga Meubel Nederland)
  • Lieske Tibbe (VVNK).

Meer informatie: VVNK

 

Toelichting:

Heeft u tips m.b.t. tentoonstellingen, lezingen, evenementen m.b.t. art deco meubelen : info@erfgoedlov.org