L.O.V. en de Montessorischool te Dordrecht

2024-02-19T18:40:33+00:0019 februari 2024|

Op 8 september 1921 trouwt Johanna Catharina Pelt, oudste dochter van Gerrit Pelt en Barendina Martha de Vletter,  met Hendrik Jan Mispelblom Beyer. Zij krijgen drie zonen: Johannes (John), Alexander en Frederik (Erik). Johannes is geboren op 18 januari 1923 en is mijn vader.

Johanna (Jo) Catharina Pelt en Hendrik Jan Mispelblom Beyer. Uit: familie archief

Het is een zondagmiddag in december. Het weer is koud en guur. De houtkachel brandt volop en mijmerend kijk ik naar de vlammen. Er ligt voldoende leesmateriaal naast mij. Ik besluit  het fotoboek te gaan bekijken van mijn vader. Het bijzondere aan dit boek is dat er veel handgeschreven teksten bij de foto’s staan. Teksten die zijn ouders, mijn opa en oma, hebben geschreven. Daar ze dit vele jaren zijn blijven doen is het een mooi document geworden. Ondanks zijn leeftijd, 100 jaar,  heeft het boek de tand des tijds goed doorstaan.

Er zitten veel losse bladen, tekeningen, briefjes en schoolverslagen in. De losse onderdelen doe ik in zuurvrije folie mappen, zodat ze niet verder kunnen beschadigen. Soms staan bij de foto’s korte teksten, naast de verhalen die over het gezin gaan. De adressen Kromhout 104 en Singel 292 kom ik diverse malen tegen. Ik herken ze ook niet van de diverse woonadressen waar mijn grootouders gewoond hebben.

Halverwege het boek zie ik een serie foto’s die groter zijn dan de anderen en eerder van de hand van een fotograaf komen, dan van een gemiddelde ‘huishoud’ camera.  Ook vind ik een prospectus van een Montessorischool te Dordrecht uit 1926 met daarin afgedrukt de meeste foto’s, die ik ook in het boek van mijn vader zie.

 

In de prospectus worden ook de namen van mevrouw J.J. Prins- Werker en mijn oma, J.C. Mispelblom Beyer- Pelt, genoemd. Samen met mevrouw E.C. van de Veen- Stol, en de heren Ir. W. van Rijn van Alkemade, voorzitter, A. Jonkers, 1e penningmeester, W.A. Niessen, 2e penningmeester en H.J. van Loon. Mijn nieuwsgierigheid groeit, want wat doen deze foto’s in het fotoboek van mijn vader?

Een bezoekje aan oom Erik schept snel duidelijkheid. Direct is er sprake van herkenning: ‘Kromhout en Singel zijn adressen van Montessorischolen in Dordrecht. Mijn moeder was één van de initiatiefneemsters toen deze scholen werden opgericht. Dat was in 1928’.

Oom noemt meteen de naam van mevrouw Prins, een leerkracht. Een glimlach verschijnt op zijn gezicht. Haar naam kom ik herhaalde malen tegen in de krantenarchieven en ook als schrijfster over het Montessori onderwijs.  Ik vraag hem of hij de schoolfoto’s herkent. Zonder twijfel zegt hij : ‘Je vader en je oom Alexander staan op deze foto’s’. Ook de andere foto’s worden  bestudeerd. En weer wijst hij personen op de foto’s aan en vertelt: ‘En dat is ook Alexander. Je vader en Alexander zijn beiden naar deze school gegaan. Ik was nog te klein en sta nog niet op deze foto’s’.

Fragment uit fotoboek/ 1929. Foto: familie archief

Wanneer ik het handschrift van mijn opa verder probeer te ontcijferen, kom ik de naam L.O.V. tegen.

Opa schrijft in het fotoboek:
…‘Dit is jullie nieuwe school in Kromhout 104. Een stuk van de oude Weeshuisschool is van augustus- november 1928 helemaal opgeknapt en ingericht en op 9 december feestelijk geopend.Vooral het Lager onderwijs-lokaal, dit is gemeubileerd door L.O.V., maakt een verbazend gezellige indruk, zoals je trouwens op de kiekjes ziet en je misschien nog wel herinnerd, als je dit leest’…

 

 

 

Citaten uit de Prospectus Vereeniging Dordrechtse Montessori school 23 september 1926:

 

In de krantenarchieven vind ik diverse artikelen in verband met de opening van de school op 8 december 1928. Maar er staat niets vermeld over de meubelfabriek L.O.V. te Oosterbeek. Betreft het hier een nieuwe ontdekking?

Vervolg: de nieuwe ontdekking ontdekt

Het is al enkele jaren geleden dat dat we bovenvermelde tekst op de website hebben geplaatst.  Tot wij eind 2022 in contact kwamen met Machteld Metzlar, kleindochter van mevrouw G.J. van Winsen- Arper, meubel ontwerpster en werkzaam geweest voor  Berlage maar ook voor de LOV.

Machteld doet onderzoek naar haar grootouders en tijdens haar zoektocht vindt zij deze brief van Gerrit Pelt gericht aan de heer A.J.B. Prinsen van een Montessorischool in Bussum met het verzoek een voorstel te mogen doen voor de inrichting van de school. Pelt refereert in deze brief dat hij al eerder voor een Montessorischool de meubelen had uitgevoerd.

En dan is een verband de school in Dordrecht snel gelegd: ‘Dit moet dan de school in Dordrecht zijn geweest’. Pelt heeft de opdracht voor schoolmeubilering in Bussum niet gekregen, wat niet weg neemt dat we weer een nieuwe ontdekking gedaan hebben.

Ingrid Mispelblom Beyer (bestuurslid/ sercretariaat)
Met dank aan Machteld Metzlar

 

Go to Top