JW Seelen

Zelfportret J.W. Seelen, 1930. Foto: familie archief.

Jacques Willem (Jac) Seelen, 1904- 1972
Een veelzijdig kunstenaar als schilder, tekenaar, aquarellist, etser. En … ontwerper?

Begin dit jaar kregen wij een mail van de kleindochter van Jac. Seelen, Jos. Haar vader had haar gewezen op de site van de Stichting en zo is de bal aan het rollen gegaan. Bij de mail waren enkele foto’s gevoegd van meubelen met de vraag of wij de meubels herkennen: ‘Ik ben wel benieuwd naar wat het nou is.’

Jos schreef verder:
‘Mijn grootouders hebben rond 1932 meubilair laten maken bij de LOV. Volgens mijn moeder naar ontwerptekeningen van Jac Seelen (mijn grootvader) zelf, maar ik heb ook een notitie over de Norma serie van Muntendam. Ik ben wel benieuwd naar wat het nou is.
Ik heb thuis de ‘slaapkamer’. Deze bestaat uit 2 nachtkastjes, 2 stoelen, een kaptafel (een grote spiegel en 2 zijspiegels) met kruk en een flinke garderobekast. Wegens plaatsgebrek staan de laatste 2 stukken gedemonteerd op zolder. Van een stoel en een nachtkastje kan ik foto’s maken’.

Jos vertelde dat er nog een bureau is, die bij haar neef staat. De deurtjes hebben een ‘diabolo’ motief.

Onze (L.O.V.)  interesse groeide en na ontvangst van de foto’s zou ik verder navraag doen binnen het bestuur van de Stichting over de mogelijke herkomst van de meubelen. De meubelen zijn niet voorzien van het bekende fabrieksplaatje. Dat maakt het herleiden wat lastiger, maar aan de hand van het verhaal dat Jos met ons deelde, kunnen we heel ver komen. Jos zou nog nagaan of er meer documentatie is. Was Jac Seelen een van de vrije ontwerpers van de LOV?

 

Op internet vond ik meer informatie over de heer Seelen en kwam op de site van de RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) terecht en vond deze link: https://rkd.nl/nl/explore/artists/71752. Jos bevestigde dat de link inderdaad verwees naar haar opa.

Haar grootvader was kunstschilder en was leerling van de Academie ‘Kunstoefening’ te Arnhem. Hij verhuisde in 1932 naar Den Haag en was leraar aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij was geen medewerker van de LOV.

We hebben Jos gevraagd of er nog oude foto’s zijn, welke een mooie aanvulling kunnen zijn voor de website van de Stichting. Jos zou hierover navraag doen bij haar familie.

Begin maart kregen we een brief met daarin diverse fotootjes. De briefschrijfster is een tante van Jos, de dochter van Jac Seelen, mevrouw Meuleman-Seelen. In haar begeleidende brief schrijft ze ook dat ze niet beter weet dan dat haar vader de meubels ontworpen heeft en door de LOV heeft laten uitvoeren. Ook staat dit met potlood geschreven bij één van de foto’s.

Er zou destijds ook een eettafel met 4 stoelen, een dressoir en een boekenkast zijn geweest, waarvan de laatste twee hetzelfde ‘diabolo’ motief op de deurtjes hadden als het bureau. Helaas waren daar nog geen foto’s meer van te vinden.

Het is verrassend wat er kan voortvloeien uit de vraag: ‘Ik ben wel benieuwd naar wat het nou is’

 

Met dank aan Jos van Dongen en familie Meuleman- Seelen voor hun inbreng en de foto’s.

Heeft u na het lezen van dit verhaal, ook een ontdekking gedaan of kent u een verhaal dat binnen de familie blijft rondgaan m.b.t. de meubelfabriek L.O.V. , en wilt u dit met ons delen, laat het ons weten: info@erfgoedlov.org.

 

Ingrid Mispelblom Beyer