mw. C.M. Polvliet van Hoogstraaten

mw. C.M. Polvliet-van-Hoogstraaten

Twee onderzoekers zijn op zoek naar meer informatie over een speciale collectie textiel die voor L.O.V. werd geproduceerd: handgeknoopte tapijten van Kinheim uit Beverwijk (1910-1973).

Conservator Jannie Polak en kunsthistoricus Roos Hollander zijn voor Museum Kennemerland in Beverwijk nader onderzoek gestart naar één van haar unieke kerncollecties: Handtapijtknoperij Kinheim. Kinheim produceerde tussen 1910 en 1973 tapijten, lopers en kussens naar eigen ‘oosters’ ontwerp, maar ook naar ontwerp van o.a. Theo Nieuwenhuis, C.A. Lion Cachet en Dirk Verstraten. 

Uit krantenberichten weten Jannie en Roos dat de tapijten van Kinheim in elk geval rond of vanaf 1920 in de modelkamers van L.O.V. te zien zijn geweest, en vanaf 1925 ook in de toonkamers van het Bureau van Advies voor Wooninrichtingen van directeur Gerrit Pelt.

Ook maakte Frits Spanjaard, artistiek directeur bij L.O.V. 1919-1922, enkele ontwerpen die door Kinheim werden uitgevoerd. De tapijten van Spanjaard hebben bijvoorbeeld een dessin met deels overlappende rechthoeken in rustige kleuren (bruin, zachtgeel) of geabstraheerde vormen in paars, groen, bruin en rood.

Jannie en Roos willen graag achterhalen welke Kinheimtapijten precies bij L.O.V. verkocht werden, en door wie ze zijn ontworpen. Ook willen ze graag weten hoe Kinheim – onder leiding van mevrouw Polvliet-van Hoogstraten – en L.O.V. met elkaar in contact zijn gekomen.

Is er bijvoorbeeld nog correspondentie bewaard gebleven? En aan wie werden de tapijten vervolgens verkocht?

Alle informatie, in tekst of beeld, is zeer welkom. En wellicht zijn er lezers die zelf een Kinheimtapijt in huis hebben! De kleden zijn aan de onderzijde gemerkt met een swastika met ‘Kinheim Beverwijk’ (tot 1926) of een kroontje met ‘Kon. Kinheim’ (in en na 1926).

Jannie en Roos zijn bereikbaar via jjh.polak@museumkennemerland.nl