Willem Berends werd geboren in Renkum en volgde zijn opleiding aan de Ambachtsschool in Arnhem –vermoedelijk ook bij Albert Smit die daar sinds 1901 doceerde. Berends stond bekend als een ijverige leerling die altijd stipt op tijd in de klas verscheen, ondanks zijn dagelijkse lange tocht vanuit Renkum. Toen hij zijn diploma in ontvangst nam, kreeg hij om die reden ook een zilveren zakhorloge met inscriptie. Na de ambachtsschool bekwaamde hij zich in het bouwen van violen; hij maakte daarvoor zelfs een studiereis naar Hongarije.
Op een onbekend moment werd hij aangenomen bij de LOV in Oosterbeek waar hij opklom tot bedrijfsleider.
Over deze periode is weinig overgeleverd, wel weet men te herinneren dat hij in deze functie naar Tsjechoslowakije reisde om er hout in te kopen. Dat zal ongetwijfeld het hoogwaardige Slavonisch eikenhout betroffen hebben, al ligt ‘Slavonië’ strikt genomen in Kroatië. Hij kocht er ook het hout voor zijn vioolbouw.
Hij sprak op latere leeftijd trouwens ook nauwelijks over zijn L.O.V. tijd. Dat was na 1935 passé. Toch is er uit Berends’ erfenis veel meubilair uit de LOV-fabriek bewaard gebleven, liefdevol gekoesterd door zijn kleinkinderen.
Een opmerkelijk meubel is een uitklapbare grammofoonplaatkast die de musicale Berends liet maken met een draaischijf voor het afspelen van langspeelplaten, en een voor het zelf graveren van de platen. Hij ontwierp zelf ook meubilair.
Volgens zijn kleindochter stond hij bekend als een aardige, rustige persoonlijkheid die nauwe contacten onderhield met kunstenaars en ontwerpers op de zuidelijke Veluwezoom.
Frederik Erens (bestuurslid, historicus)